onsdag 27 februari 2013

Så gör man sushi!

Igår gjorde vi hemmagjord sushi till middag. Det smakar så gott, och är ju inte alls svårt att göra. Här kommer recept och steg för steg bilder på sushirullar, maki sushi!

Sushiris
3 dl rundkorningt ris, sushiris (grötris fungerar också)
6 dl vatten
3 msk sushirisvinäger
3 msk socker
1 tsk salt

Övriga ingredienser
Torkat sjögräs i plattor
Fyllning, tex. gurka, avokado, lax, räkor

Till servering
Soja
Wasabi
Inlagd ingefära

Börja med att skölja riset, antingen i en sil, eller i en kastrull. Skölj tills vattnet är klart när du häller det av. Jag brukar nöja mig med 5-6 sköljningar, men egentligen behövs nog fler. Mät upp ris och vatten i en kastrull och sjud på svag värme under lock i ca 20 minuter. Smaka på riset, vid behov kokas det ett tag till, om allt vattnen kokat bort så tillsätter  lite extra. När riset kokat färdigt, dra kastrullen från värmen, lägg en kökshandduk mellan kastrullen och locket och låt det stå i ca 15 minuter. Smält under tiden vinäger, socker och salt i en kastrull. Blanda  vinägern med riset och rör tills det är ordentligt blandat. Låt svalna helt.

Förbered fyllningen, det kan till exempel vara gurka (ta bort kärnhuset), avokado, färskost, omelett, räkor, crabsticks, rå lax eller annan fisk. Tänk på att all fisk som ska användas rå i sushi ska ha varit fryst i minst 24 timmar innan, så att eventuella bakterier dör. Skär fyllningen i smala stavar.
Lägg ett lager plastfilm på en sushimatta, lägg på en platta sjögräs och en lager ris, lämna en centimeter sjögräs på långsidorna. Platta till riset ordentligt, så det sitter ihop bra.
Lägg på fyllningen och rulla ihop med hjälp av bambumattan. Pensla lite vatten på kanten av sjögräset för att limma ihop rullen.
Rulla in rullarna i plast och ställ in i kylskåpet i minst 15 minuter.
Ta av plasten, skär upp i skivor.
Servera med soja, wasabi och inlagd ingefära. Mums!

2 kommentarer:

  1. Så mycket gott du gör. Vi äter bara svensk husmanskost vi. Men det är ju heller inte så dumt.fof

    SvaraRadera
  2. Svensk husmanskost är också en av mina favoriter! Men variation är det bästa :) Just nu längtar jag efter potatisgratäng, stek, sås och gelé!

    Kram F och F!

    SvaraRadera