onsdag 29 maj 2013

Koldskål

En dansk specialitet är koldskål. Det äter danskarna en hel massa av varje sommar, Den kan bara köpas under sommarmånaderna och är vädret fint äts det massor! Jag googlade lite och såg att det under en solig sommarvecka produceras 1,2 miljoner liter köpe-koldskål. Ett väldigt populärt mellanmål/efterrätt med andra ord. Jag tycker också att det smakar riktigt gott!


Det är lite som en läskande kall soppa/drickyoghurt som äts med krossade söta skorpor och ibland även frukt. Man kan såklart göra den själv också, hittills har jag bara köpt den, men nästa gång blir det nog hemmagjord!

Dansk smarrig koldskål
1liter kärnmjölk
2 äggulor 
2 msk socker
1 vaniljstång/2 tsk vaniljsocker
skal och saft från en citron

Vispa äggulorna med sockret och vaniljen. Vispa i kärnmjölk och smaka av med citron och ev extra socker. Den ska inte smaka alltför sött. 

Servera med krossade söta skorpor/småkakor och ev. färska jordgubbar.

Perfekt en solig dag!

I kyldisken här finns massor av olika märken och varianter av både koldskål och de söta skorporna, kammarjunkare. Mumsigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar